maandag 2 juni 2014

Verteltas Piraten

Verteltas met 'Woeste Willem' 

Voor mijn mondeling examen van Nederlands heb ik een verteltas moeten maken. Een verteltas is een tas met een centraal prentenboek en allerlei spullen en spellen die te maken hebben met dat prentenboek. Zo heb ik gekozen voor het thema piraten met als hoofdboek Woeste Willem. Deze verteltas is gemaakt voor de oudste kleuters door de keuze van het hoofdboek.




Doel verteltas:

  • leesplezier van de kleuters vergroten
  • de ouders betrekken bij het gebeuren
  • de woordenschat van de kleuter uitbreiden
De opdracht was om een verteltas te maken met een hoofdverhaal en een nevenverhaal/informatief boek, ik heb voor beide gekozen omdat ik zowel het meisje als de jongen wil aanspreken. Daarbij moest ik voor 2 spelletjes zorgen en voor materiaal om het verhaal te kunnen naspelen.



Inhoud verteltas


3 boeken:
Het hoofdverhaal 'Woeste Willem', het nevenverhaal 'De piraten prinses' en het informatief boek 'Piraten'. Om niet stereotiep te zijn tegenover piraten heb ik gezorgd voor een vrouwelijke en een mannelijke piraat als hoofdrol in het prentenboek. Natuurlijk mag een informatief boek ook niet ontbreken, kleuters hebben steeds vele vragen en deze kunnen opgezocht worden in het boek voor kinderen zodat het op een begrijpbare manier uitgelegd wordt.

2 cd's (om te kijken en om te luisteren):
Het hoofdverhaal 'Woeste Willem' kan de kleuter op verschillende manieren leren kennen. Zo kan hij het verhaal bekijken als een soort filmpje, maar kan hij ook beluisteren terwijl hij in het boek kijkt. Dit is ook handig voor ouders die niet veel tijd hebben om het verhaal voor te lezen. (zie beneden het verhaal)


Verkleedset:
De kleuter kan zelf piraat spelen met de verschillende aangeboden materialen (kledingset, zwaard, hoed, haak, ooglap, geldbuidel, schatkist, papegaai en een verrekijker).







Oefenmap:
Zoals eerder vertelt is de verteltas voor de oudere kleuters, waar woordenschat belangrijk is. Aan de hand van oefeningen kunnen de kleuters de woordenschat uit het hoofdverhaal oefenen. Ze kunnen ook rekenoefeningen maken in het thema. Daarnaast kunnen ze ook woorden  visueel bekijken en oefenen aan de hand van woordkaarten.



Spel 1: Schatkisten
De kleuters kunnen ook piraat spelen in een gezelschapsspel. Zo moeten ze zoveel mogelijk gouden munten verzamelen in hun eigen schatkist, dit kan door vragen te beantwoorden of door opdrachten uit te voeren.





Spel 2: Wie is de snelste piraat?
Woeste Willem is een echte brompot, maar niet alle piraten zijn zo. Zo moeten de kleuters de blije piraten zo snel mogelijk verzamelen. De kleuter moet zo snel mogelijk een set van 5 blije piraten verzamelen. Maar opgepast voor de 6de piraat, deze is verdrietig. Deze nemen we niet.


Natuurlijk moet je ook zorgen voor een handleiding voor de ouders. Daarin omschrijf je hoe de spelletjes werken en wat er van hen verwacht wordt. Het is ook altijd leuk dat je feedback krijgt van de ouders om zo verder te werken aan een leuke en leerrijke verteltas. Daarom is het goed om een evaluatieboekje of evaluatieblad erin te stoppen. Zo blijf je steeds op de hoogte.

Het digitale verhaal van Woeste Willem:



De verteltas is een echte aanrader om te gebruiken in de kleuterklas!