maandag 2 februari 2015

Weerkoffer

Een weerkoffer in de kleuterklas

Is het zonnig, regent het, staat er fikse wind of een licht briesje, valt er sneeuw, .... Met de weerkalender kan je dagelijks met de kleuters een weerpraatje houden. Dit kan je zowel bij de jongste als bij de oudste kleuters doen. Het is m.a.w. een middel om het weer aan te leren bij de kleuters.
Een weerkoffer heeft een inhoud van verschillende instrumenten. Zo heb je een weerkalender, meettoestellen, kledingkaarten en speciale elementen om de weervrouw/weerman aan te kleden. Door tijdsgebrek hebben we dit niet meer kunnen uitwerken voor school. Daarom heb ik deze in de vakantie gemaakt. Nog niet alles is aanwezig maar het belangrijkste van de weerkoffer is klaar, namelijk de weerkalender. De rest komt later. 

De weerkalender

De weerkalender moet aan enkele aspecten voldoen, namelijk:
  • er zijn differentiatiemogelijkheden voor de jongste en de oudste kleuters: hoe ouder, hoe meer differentiatie
  • aanduiding seizoen: hoe meer details, hoe meer voor de oudere kleuters
  • aanduiding dag: kleur = jongste kleuters, zwart-wit = oudste kleuters
  • aanduiding weerkaartjes: van realiteit (jongste kleuters) naar pictogrammen (oudste kleuters)
  • kledingsuggesties: geen voorkeur van huidskleur, geslacht, ... zorg voor een breed aanbod

Mijn weerkalender met bijhorende uitleg:


Het ontwerp:
Ik heb  gekozen voor een televisie waarbij het weer gepresenteerd wordt. Daarbij kan de weervrouw/weerman het weer inleiden en daarna openen om het weer te bespreken.






De weerkalender voor de jongste kleuters:


Dit is de volledige weerkalender voor de jongste kleuters. Links bovenaan heb je de seizoenen, deze kan je aanduiden met een pijl die vasthangt met velcro. Daaronder heb je de maand. In het midden heb je de volledige week met links een pijl om aan te duiden of we ons in de voor- of namiddag bevinden (deze kan je ook verhangen door de velcro). Onderaan heb je een klein tv'tje die meegaat met de dag die we zijn. Aan de rechterkant van het bord vindt je de aankleedbeer. Hierbij is de beer de basis, de kleuters voelen zich allemaal aangesproken omdat er geen onderscheid is voor geslacht. De beer moeten de kleuters aankleden volgens het weer. Daaronder heb je nog een kastje met enkele accessoires die je zelf als juf kan bepalen. De kleuters kunnen deze bij de beer hangen.

De verschillende onderdelen in detail:

Hier heb je de beer die de kleuters mogen aankleden. De accessoires eronder kan je variƫren, begin eerst met weinig keuze en kijk hoe dit verloopt voor je een breed gamma aanbiedt.


Dit zijn de seizoenen, deze zijn eerst getekend en daarna geschilderd met waterverf zodat je dit effect verkrijgt. Ik heb gekozen voor telkens dezelfde boom te tekenen die verandert per seizoen. Dit is herkenbaar voor de kleuters. Om de overgang naar oudste kleuters te maken, heb ik telkens een kenmerkend element voor het seizoen toegevoegd. De kleuters gaan dan een link beginnen te leggen tussen de bomen en de kenmerkende elementen. Later verdwijnt de boom en blijft het element over.



Dit zijn de kaartjes van pompom. Een variatie hiervan kan je op de volgende afbeelding zien. Deze kan je bijvoorbeeld gebruiken als je pompom anders niet gebruikt in het klasgebeuren.


Dit zijn de weerkaartjes. Zoals je kan zien zijn er slechts 8 verschillende weertypes. Hoe ouder de kleuters worden, hoe meer variatie je mag gebruiken. Dit zijn de voornaamste weertypes; bewolkt, wind, regenboog, bliksem, regen, sneeuw en zon.
Mocht je moeilijkheden ondervinden bij het herkennen van de tekeningen bij de kleuters kan je deze vergemakkelijken door foto's te gebruiken zoals bij volgende afbeelding.



Hierbij geef je het kader (die in het midden ligt) aan de kleuter. Daarbij houdt de kleuter deze voor het raam en kijkt naar de foto die er het meest op lijkt. Als je een vaste klas hebt, kan je natuurlijk foto's nemen van de omgeving die je ziet vanuit je klas bij de verschillende weertypes, waardoor deze nog meer herkenbaar zijn voor de kleuter.
Dit zijn de tekeningen van de dagen van de week. Ik heb de kleuren genomen volgens de regenboog, de kleuren die de andere juffen gebruiken zijn meestal in de school zelf bepaald. Deze heb ik ook met waterverf geschilderd.






De aankleedbeer met al zijn kleren. Ik heb voor een variatie gezorgd, deze kan je aanpassen naargelang het niveau van de klas. Biedt niet alles in 1 keer aan, anders heb je het risico dat de kleuter niet kan kiezen. Dit kan dan veel tijd in beslag nemen die je kan vermijden door het aanbod stap voor stap aan te bieden.





De weerkalender voor de oudste kleuters


De werking van de weerkalender voor de oudste kleuters is hetzelfde als bij de jongste kleuters. Zo heb je linksboven de seizoenen met daaronder de maand. In het midden de dagen van de week met ruimte voor het weer in de voor- en namiddag. En rechts heb je de kledingsuggestie.

De verschillende onderdelen in detail:
De seizoenen zijn opnieuw in een cyclus gemaakt. Zo maak je de kleuters duidelijk dat ze elkaar opvolgen steeds weer in dezelfde volgorde. Bij oudste kleuters wordt er gewerkt in zwart-wit. Dit maakt duidelijk dat je steeds abstracter werkt naar mate de kleuters ouder worden. Bovendien staat de naam van het seizoen erbij omdat de kleuters in de 3de kleuterklas al kennismaken met de verschillende letters van het alfabet.


De kaartjes van de maanden. Ook hierbij wordt de naam van de maand beschreven. Er zijn ook meer details aan de prenten toegevoegd.






Ook bij de weerkaartjes wordt er gewerkt met symbolen in het zwart-wit. Er is ook een groter aanbod van weertypes. Zo zijn er reeds 12 verschillende symbolen. Deze kan je natuurlijk nog meer uitbreiden naargelang het niveau van de klas.





De dagen van de week hebben niet meer de achtergrondkleur zoals bij de jongste kleuters. Eigenlijk zouden ze ook zwart-wit mogen zijn maar ik vond dit te veel zwart-wit waardoor ik deze toch in het kleur heb gezet.

Bij de kledingsuggesties word de beer vervangen door kinderen. Deze hebben verschillende kledingstukken aan. Ze zijn ook verschillend van geslacht en huidskleur waardoor er voor elke kleuter wat is. De kleren zijn niet van het mannetje los te maken waardoor het vlot kan verlopen en je meer tijd hebt om nog aandacht te besteden aan de meetinstrumenten. 




Veel weerplezier en tot de volgende keer!




16 opmerkingen:

  1. Heel mooi en supermooie heldere kleuren!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb deze eens gevonden op een site toen ik inspiratie zocht voor mijn eigen weerkoffer. De site zelf weet ik niet meer, dit is te lang geleden.

      Verwijderen
  3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hallo
    Ik heb de mannetjes ook gevonden (welke kledij draag ik) maar deze zijn betalend heeft u ze op u pc staan en zou u mij deze willen toesturen aub?
    Vriendelijke groeten
    De Roo Zoe
    zoeetjederoo@hotmail.com

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hallo,

    Ik vind de mannetjes met de verschillende kledingstukken voor de oudste kleuters heel tof!

    Heb je nog enig idee op welke website je deze gevonden hebt?

    Alvast bedankt!
    Ann-Sofie

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hallo
    Heb jij de 9 weerkaartjes met mannetje? Zo de kaartjes boven de weer foto’s?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hallo Shana,

    WoW, wat een mooie weerkoffer! Weet je toevallig nog de website van de kindjes met verschillende kledingstukken aan voor de oudste kleuters? Alvast bedankt.

    Groetjes,
    Lesley

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Beste Shana, mag ik vragen uit welk materiaal je tv zelf gemaakt is? Alvast bedankt! Frauke

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hallo! Waar heb je die mannetjes voor kledingsuggestie gehaald? Heb je ze toevallig nog beschikbaar? Ik zou ze heel graag in mijn klasje gebruiken.

    BEdankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. hey,

    Dat ziet er super leuk uit. Waar kan ik dit downloaden?

    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen