woensdag 25 november 2015

Sint en Piet

"Zie ginds komt de stoomboot..."

Na een inloopweekje met het thema 'Welkom' konden we echt van start gaan. De peuters op allerlei manieren proberen uit te dagen en te prikkelen. En wat is er leuker dan het thema Sint en Piet waar er zoveel sfeer rond hangt? Inderdaad, het was een leuk thema om uit te werken en te laten beleven door de peuters. 


Deelthema 1: Sinterklaas, de grote baas.

We zijn begonnen met de geheime brief die in de kring lag. Daarin staat dat Sinterklaas zal langskomen op de school. Maar wie is Sinterklaas? En wat doet Sinterklaas op onze school? Om dat te weten te komen gingen we Sinterklaas van naderbij bekijken. We hebben geluisterd naar het verhaal van Jop en Sinterklaas. Zo wenste Jop om elke avond met Sinterklaas te kunnen knuffelen. Daarom kreeg hij elke dag een cadeautje van de Sint met een kledingstuk die hij zijn beer aandeed. Op het einde was de knuffelbeer Sinterklaas geworden, zo was Jop zijn wens toch uitgekomen. Daarnaast hebben we ook de stoomboot van Sinterklaas gemaakt die nadien gevuld zal worden met lekkers als Sinterklaas op bezoek komt. Als laatste hebben ze ook mogen kijken naar het verhaal van Klaasje Sinterklaasje waarbij ik gewerkt heb met een magneetbord.


Deelthema 2: Zwarte Piet, de deugniet!

Maar he, van wie was die brief eigenlijk? Hij heeft zoveel zwarte vingerafdrukken nagelaten. Zwarte Piet? Wie is dat en hoe kent hij Sinterklaas? We hebben met andere woorden nadien Zwarte Piet eens van dichterbij bekeken. Daarbij hebben we verscheidene dingen gedaan en geleerd.

Experimenteren met houtskool: 
Hoe komt het dat Zwarte Piet zwart is? (door de houtskool) Gaan we dat eens proberen na te doen. We gaan onze eigen Zwarte Piet zwart maken. Nadien mochten ze de muts inkleuren.






Speculaas bakken:
Zelf speculaas maken met 3 ingrediƫnten: speculaasmix, ei en boter.Nadien goed mengen, uitrollen en figuurtjes uitstampen. En klaar is kees. De geur was heerlijk en de smaak nog beter. De peuters mochten deze natuurlijk proeven en daarbij hebben we een korte vergelijking gedaan met de speculaas uit de winkel. En wat blijkt? Wat we zelf maken ruikt lekkerder en smaakt ook nog eens beter!

De pietendans:
De peuters mochten bij de ochtendgymnastiek de Pietendans oefenen. Deze zullen ze mogen opvoeren als de Sint op bezoek komt.







Toneelstuk 'Zwarte Piet is ziek':
Doordat de testpiet het te druk heeft met speelgoed uit te testen,vraagt Sinterklaas aan Muziekpiet om de chocolade te proeven. Is deze nog even lekker als vorig jaar? Daarbij vergeet Muziekpiet wel iets heel belangrijks wat Sinterklaas heeft verteld, namelijk hij mag de chocolade proeven maar er niet te veel van eten. Maar Muziekpiet kan de verleiding niet weerstaan en blijft chocolade eten tot hij buikpijn heeft. Daarom moet Muziekpiet allerlei oude middeltjes proberen van de Sint die hilarische taferelen oplevert.


Gezelschapsspel 1 'Cadeautjes verzamelen':
De peuters mochten elk cadeautjes verzamelen in hun zakje van Zwarte Piet. Daarvoor mochten ze draaien aan het rad. Waar het pijltje stopt, toont welk kleur van cadeautje ze mochten nemen. Indien het de letter S was van Sinterklaas, mochten ze zelf kiezen welke kleur ze wilden.




Gezelschapsspel 2 'Cadeautjes in de schoorsteen gooien':
De peuters krijgen eerst een Zwarte Piet in een bepaalde kleur. Daarna proberen ze het zelfde kleur te gooien om voorruit te komen.
Differentiatie: gooit men een ander kleur, dan mag men niks doen of men mag blijven gooien tot zij het kleur hebben die ze wensen.

Variatie: Gezamenlijk spelen. Elk om de beurt gooien ze met de dobbelsteen. De Zwarte Piet die hetzelfde kleur heeft zoals het gegooide kleur, mag een stap voorruit. Zo is het voor iedereen een verrassing wie voorruit gaat en is iedereen op zijn manier een winnaar/verliezer.

Deelthema 3: Hihi, Slecht weer vandaag komt eraan.

Maar Sinterklaas heeft nog een helper die belangrijk is voor hem. Deze mogen we niet vergeten, namelijk het paard van Sinterklaas 'Slecht-weer-vandaag'. Daarbij mochten de peuters oefeningen doen om over een dak te lopen als een paard, mochten ze geluiden maken met kokosnoten die lijken op het geluid van de hoeven van het paard, ...

Schimmenspel 'Slecht-weer-vandaag heeft geen zin meer'
Het paard van Sinterklaas heeft geen zin meer om midden in de nacht over de daken te lopen daarom moet Sint op zoek naar een nieuwe hulp. Daar komen er allerlei dieren op af maar niemand is perfect om de Sint te helpen tot de olifant komt. Maar wat ontdekt de Sint dan, het is het paard verkleed als een olifant die spijt had van zijn beslissing.



Daarnaast mochten de peuters ook spelen in de hoeken waar er opnieuw van alles te beleven was.
Hieronder kan je de hoeken van naderbij bekijken:

Het poppenhuis van de Sint met zijn Zwarte Pieten:
(de autohoek)

Het kasteel van de Sint:
(de poppenhoek)
Hier konden de peuters de Sint en de Pieten naspelen met verkleedkledij, ...


De stoomboot van Sinterklaas: 
(de bewegingshoek)

De pepernotenbak:
(de ontdekbak)
Het dak van Zwarte Piet:
(uitbreiding boekenhoek)
Links konden de peuters cadeautjes door de schoorstenen gooien en rechts konden ze kleine Zwarte Pieten zakjes door de gaten gooien.

De snoezelhoek:
Hier konden de peuters luisteren naar de luistercadeautjes en voelen aan de zakjes. Daarin zaken verschillende materialen. Daarnaast had ik ook een voelbord op de grootte van henzelf. Deze is gemaakt met allerlei verschillende stoffen en materialen. De peuters konden verschillende dingen opmerken met hun zintuigen.


De puzzelhoek:
Hier konden de peuters eenvoudige puzzels maken die bestaan uit 2 delen, schaduwen zoeken van het speelgoed die in de zak van Zwarte Piet zitten, de pieten aankleden volgens kleur, eenvoudige puzzels maken waar ze moeten kijken naar het zwart-wit voorbeeld, associƫren van kleuren, ...


Het was een leuke week en ik zal de peuters missen.





3 opmerkingen:

  1. Hallo,
    de prentjes van de puzzels (de helften) en de aankleedpopjes, van waar haalde je die? ik vind die nergens op google?
    alvast bedankt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. de aankleedpopjes kan je terugvinden onder de noemer 'maak je eigen hulp-piet', de prenten kan je via volgende link vinden https://www.pinterest.com/pin/310466968042008102/

      Verwijderen
  2. Heb je het verhaal van het schimmenspel op papier staan?

    BeantwoordenVerwijderen