dinsdag 26 januari 2016

Teamstage Olifant

Op stap met onze olifant...

Een nieuwe manier van werken. Een nieuwe manier van communiceren. Een nieuwe manier... Inderdaad ik heb het over teamstage. Een stage lopen samen met verschillende studenten. Zo bestond ons team studenten uit 10 personen. Elke student kreeg een klas toegewezen, ik kreeg de peuterklas. Tijdens de teamstage overlegden we om de rode draad aan te leggen, een projectweek op te starten, gradatie over de klassen heen duidelijk weer te geven, klas overschrijdende activiteiten uit te voeren (toneel, ochtendgymnastiek, ...), ... Met andere woorden zoveel mogelijk de realiteit na te streven want leerkrachten zijn niet alleen in hun klas, er komt veel meer bij kijken. 

De eerste week zijn we gestart met de jongsten rond de olifant. Dit leefde bij de kleuters en het was een goede aanleiding naar het thema circus. Want onze olifant verveelde zich in de dierentuin waardoor hij op avontuur ging. En zo komt hij volgende week in het circus terecht.

Wat we allemaal gedaan hebben kan je hieronder lezen:

Deelthema 1: Hoe ziet de olifant eruit? 

We zijn gestart met de belangrijkste activiteit om een goed beeld te krijgen van hoe een olifant eruit ziet, namelijk de waarneming. De peuters konden naar een filmpje kijken van hoe een olifant beweegt, hoe groot het contrast is tussen mens en dier, ... Daarnaast konden ze speelgoedolifantjes vastnemen om dichterbij te bekijken, geluidfragmenten beluisteren, ... 
Tijdens de turnles mochten de peuters experimenteren met bewegingen van de slurf op muziek. Hiervoor gebruikte ik isolatiebuizen.  
Maar de peuters konden ook genieten van het spelen van een spel 'Holle bolle olifant' of van het beluisteren van het verhaal 'De Wiebelbillenboogie'. 
En slot mochten te peuters experimenteren met de onderdelen van de olifant tijdens de beeldactiviteit. Als resultaat kregen we een gezamenlijke olifant.


 

Deelthema 2: Waar woont de olifant?

Hierbij hebben we gekeken waar de olifant leeft. Zo komt de olifant vaak in meren om zichzelf nat te spuiten. De peuters hebben hierbij mogen experimenteren met blazen door rietjes met verschillende diameters. Ze hebben ook gekeken naar Tik Tak rond de olifant en ook het godsdienstmoment mocht niet ontbreken. Hierbij hebben we geluisterd naar het verhaal 'Vergeet-me-niet(je)' van M. Broad en natuurlijk hebben we daarbij ook vergeet-me-nietjes gemaakt en deze gebundeld in een bloempot. Zo gaan we elkaar nooit vergeten. En ook hier hebben we een gezelschapsspel gespeeld, namelijk Elefun.

Deelthema 3: Waar gaat de olifant op avontuur?

Om de week op een leuk manier af te sluiten, mochten te peuters een extraatje maken indien ze wilden. Een olifant met een leuke slurf. Daarna hebben we ook veel gezongen, maar ook veel geschud met onze poep, bij het lied 'De Wiebelbillenboogie', m.a.w. plezier gegarandeerd. Maar de peuters hebben de week ook kunnen afsluiten met een verhaaltje. Enerzijds het verhaal 'Olifant ontsnapt' en anderszijds het herhalen van het verhaal 'De wiebelbillenboogie a.d.h.v. een magneetverhaal'



De hoeken in de klas waren natuurlijk volledig in het thema herwerkt:
De snoezelhoek:
(voelbord met allerlei materialen en prikkels, knuffels, ..)

De poppenhoek:
Deze werd volledig leeggemaakt en volgende attributen werden erin geplaatst: kooi, hooi, olifantenpakken uit karton die de peuters gemakkelijk aan konden doen, voedsel voor de olifant, verkleedmaterialen over olifanten, ...

De speelhoek:
(landschap van olifanten, speelgoedolifanten, landschapattributen, ...)

De puzzelhoek:
(puzzelolifanten met vormen, inlegpuzzels, puzzelboekje met velcro, spel oefenen begrippen groot-klein...)



De ontdekbak:
(ballen, olifanten met slurf waar de ballen doorgerold worden)


Op naar de tweede week van de teamstage!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten